♥ admin ♥

My photo
just call me ara. respect me, i will respect u. saya TAK LAYAN orang BIADAP! :)

Monday, 30 April 2012

Best Friend Until Die ♥

Waa2 ! Dah tengok tajuk atas tu ?
Good :) Siape best friend ara tu ?
Nak tau ? Meyh sini sambung baca :DD


Eh2 ! Siape pulak awek cun melecun kat atas nie ?
Jeng jeng jeng !
Tu laa Best friend ara ! Ape la korang niee.
Comel kan ? Gorgeous kan ? Seksi kan ? ;)
Nama dia NURUL NAIM ADNAN.
And nama manja die FIFIEN. hihi ^^v
Nak usha ? Usha lah KALAU dapat =p


Alolo, comelnye. 
Nie pulak namanya AINNAZUHA NORAZMAM.
Nama dia pendek je kan ? 
Bak kata fifien senang nak akad nikah.
Testing --> "Aku terima nikahnya Ainnazuha Binti norazmam dengan sehelai tissue.
Hihi. Ok senang sangat :)
Yang tadi tu testing je ea? 
Mane ade orang bagi mas kahwin sehelai tissu. Semua itu rekaan semata-mata
Nama omey die pulak AINNA.
Comel ? Dah tau lame :DD


Alololo, siape pulak nama yang empunya bibir seksi nie ?
Jeng jeng jeng !!
Nama dia NURUL LAILA NADIAH MOHD ABSAH.
Nama cute die LAILA.
Die suka menyanyi and paling penting suara die sedap :)
Taklah menyakitkan telinga. 
Ye dok ? Hihi
Comel ken ? Hihi 


Siape pulak yang monyok nie ? Hehe.
Nie nama dia PUTERI AZLINA ABDUL HALIM
nama comel die PUTERI.
Dulu aku satu sekolah dengan dia. 
Semua buat benda sama sama.
Sekarang nie tak lagi :(
Sebab die sekolah lain. Ara sekolah lain. :/
Kesian kan ? Huhu

Sekarang nie wa nak cakap dengan lu orang yang wa letak gambar lu kat atas nie.
Wa sayang lu sampai wa mampus.
Wa taknak kehilangan lu.
Lu faham ? Bagus !
Lu orang memang baik + caring + suka nasihat wa + macam2 lagi lah kebaikan korang tu.
Sampai tak tertulis wa. 
And lagi 1 !! Lu orang jangan marah wa,,sebab wa cerita pasal lu orang kat dalam blog.
Wa boring wa cerita laa.
Tapi wa cerita benda yang baik. 
Wa tak cerita pun lu berak sepah sepah. ^^v
Ape ape hal, Wa Sayang Lu Kawan ! 



Monday, 12 March 2012

Rakan Seperjuangan

assalamualaikum !
hey peeps..
dah tengok tajuk atas tu ?
macam azimat je bunyinya tu. hehe
sebenarnye maksud ara RAKAN SEPERJUANGAN tu ialah classmate ara.
dorg baik dengan ara.
ara suke kawan dengan dorg..
sebab dorg baik + sporting + memahami + macam macam lagilah 
nak tengok muka comel dorg ?
ini dia 

yang ini nama dia nornadhirah..
dekat kelas dia duduk sebelah ara..
die suke buat ara gelak. 
thanks nad <3


yang ini pula nama dia nur quraisyha hanum..
kalau mase rehat die yang selalu tolong ara beli makanan kat kantin.
sebab ara tak reti nak tolak tolak orang nie. ^^
thanks hanum !


yang ini pulak pulak pulak nama dia nurhana natasha
sedapkan nama die ?
hiihi..
die duduk sebelah hanum..
perangai die same dengan kawan ara yang kat atas tu..
tapi die tak sporting sgt..
die lembut je.. hehe 


ok ! sekian sahaja dari ara.
nak cite itu je..
bye2 ! assalamualaikum 

p/s kepada kawan kawan yang tercinta : jangan marah taw aku cite pasal korang kat sini (Y) love you 2 3 4 5 6 7 8 9 10 until die x)


Sunday, 11 March 2012

Gulp -.-

assalamualaikum.
hey peeps :)
sihat dok ?
ok ara nak share cite lawak kat korang.
biar korang cergas sikit pagi pagi nie. 
tadi ara bukak facebook gedebuk..
jumpe pulak cite nie.
so ape lagi, ara share di sini.
ok enjoy ya ?

Kantoi Yang Paling Kantoi

Aku baru kawin & duduk dengan bini aku berdua. Aku ni ada tabiat suke makan telur rebus.tak tau la kenape, sedap agaknye. Sejak aku kawin tabiat tu kurang sikit sebab bini aku msak sedap2 tapi dah lame jugak la aku tak pekena telur rebus ni. 

So, ceritanya bulan lepas balik dari kerja, kereta aku rosak, aku call bini aku dan cakap aku balik lambat sebab kena menapak. Sbb lapar sgt ,otw tu, aku singgah kedai mkn,ada telur rebus! apelagi, aku makan nasi degan telur rebus lah dan order lagi buat ratah. Sebelum balik aku bungkus pulak, buat makan sambil berjalan balik. kenyang yang amat, maklumlah balas dendam sebab lama tak makan

Buka sahaja pintu rumah, bini aku cakap "abang, ada 'surprise'.." sambil sengih2 dia tutup mata aku dan ikat dengan kain hitam dan pimpin aku ke meja makan. Aku pun duduk, dia siap pesan jangan try2 nk buka ikatan. Aku nak pergi toilet sebab perut start buat hal, tapi malas nak spoilkan 'surprise' bini. Aku pun tahan je le dulu..

Tetiba fon bini aku berbunyi, dia angkat dan pergi jauh dari meja. Aku agaklah, sampai ke dapor dia pergi. Peluang ni, aku pun kentut sebab dah dari tadi aku tahan.. bau boleh tahan sebab makan banyak telur.ok, lagi sekali.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepas lagi satu das! PRUTT! bau memang tak ingat, aku pun tak tahan.. lama pulak bini aku ni, aku tak sabar nak tahu surprise dia. Aku rase nak kentut lagi.. aku bangun, tonggeng dan PROTT!!.. fuhh lega. bau macam bangkai.. dekat 2,3minit baru bau hilang..

Pastu bini aku datang & mintak maaf sebab lambat, dia pun jerit 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY ABG!!' Lupe pulak hari ni birthdayday aku, dia suruh aku buka kain penutup mata, aku buka.. mulut aku terus melopong..

ALAMAK!!! aku tengok merah padam muke bapak dann mak mertua aku, adik2 ipar aku, duduk keliling meja makan. Bos dann jiran sebleah rumah aku pun ade?! Aku nk cover malu, aku tanya la bapak mertua aku, 'dah lama ke bapak smpai?' Slumber je bapak mertua aku jawab '"dah lama, sebelum kentut pertama lagi!!"

ok itu sajelah ceritanya.
sekian. 
thanks for reading.

nota kaki tangan dan mulut : ok tak ? kalau boleh "LIKE" sekali. penat tahu betulkan short form yang ade dalam cerita nie. yela, takut korang tak fahem. 



Thursday, 8 March 2012

heyhoy !

assalamualaikum !!
hey peeps ! hehe
sihat dok ? ara sihat sihat je 
dah lame ken ara tak update blog ?
sebab tak tahu nak cakap ape.
kehidupan seperti biase.
makan, minum, mandi, sekolah, solat.. ^^

kebelakangan nie busy sikit.
meng-edit blog orang.
tapi ara peliklah..
kenapa dorg suke sangat minta tolong ara ?
hebatkah aku ini ?
tapi tak ape.. ara suke tolong orang..
cari rezeki lebih *pahala


dan kebelakangan nie jugak..
ara sering dikenakan gossip murahan.. 
phuihhh ! siapa yang buat fitnah nie memang nak makan kaki nie..
benci laa !
tapi sekarang nie alhamdulillah.. 
gossip tu mula hilang dari telinga yang mula nak bernanah nie..
alhamdulillah tak bernanah

ok itu je nak cite 
bye bye bye bye bye bye !!
thanks for reading :)


Friday, 20 January 2012

Al-fatihah

what?! Izwan  Pilus meninggal dunia?
bile seyh? sait ape?
terperanjat kite dpt tahu dia meninggal.
tak caye pun ade jugak.
tak dengar cerita, tup,, tup da meninggal.
innalillah~~ semoga ditempatkan di kala orang yang beriman.
Aminnnnnnnnnn~!

gambar terakhir beliau :")

p/s : sebenarnye dulu kite minat dengan dia. ^^

Wednesday, 11 January 2012

pulau babi besar. babi?



Salam semua. Kali ini jugak ara nak bagi info menarik sekali lagi kat korang. Sebelum ni pasal tanjung-manjung, so kali ni pasal pulau lah pulak. Pulau Babi Besar. Babi? Dahsyat kan nama pulau ni. Mungkin ada yang sudah tau tapi ara rasa ramai jugak lah yang masih lagi tak pernah tau. tapi ara x tipu. Betul! Pulau Babi Besar ni memang ada. Memang wujud pon!.

Pulau Babi Besar merupakan salah satu dari gugusan pulau yang indah di Laut Cina Selatan di persisiran laut Johor, Malaysia. Pulau Babi Besar dikelilingi oleh beberapa pulau lain iaitu Pulau Rawa, Pulau Sibu, Pulau Mensirip, Pulau Hujung dan Pulau Tinggi dan mempunyai pantai berpasir putih yang bersih. Air yang jernih mengelilingi kesemua pantai di pulau-pulau tersebut. Ini antara lain disebabkan ia menghadap ke laut lepas, menjadikan pantainya dilanda ombak yang menghilangkan lumpur dari pasir pantainya.
Bagi memelihara dan memulihara kehidupan laut yang terdapat disekitar perairan pulau tersebut, kerajaan Johor telah mewartakan perairan pulau itu sebagai "Taman Laut". Ia dibuat demi menjaga lebih kurang 60 spesies hidupan marin daripada diancam kepupusan akibat daripada aktiviti-aktiviti manusia seperti selaman skuba, memancing dan sebagainya yang boleh mengancam habitat asli hidupan laut dalam lingkungan 2 batu nautika dari pulau tersebut.
Keunikan lain yang turut memperkayakan khazanah alam di pulau tersebut adalah seperti sayuran liar (ulam-ulaman) yang hijau merimbun, bebatang nyiur (Pokok Kelapa) serta aneka khazanah alam yang terdapat di dalam hutan tropikanya. Di sana terdapat lebih kurang 7 hingga 8 kampung kecil yang menjadi penempatan kepada lebih kurang seratus orang laut (kaum nelayan) yang telah menetap sekian lama disana yang menjadikan pulau tersebut sebagai rumah dan lubuk carian rezeki mereka. Puncak tertinggi di Pulau Babi Besar mencecah ketinggian 2,000 kaki dari aras laut.
Mengenai lagenda atau mitos yang didengari mengenai Pulau Babi Besar ni adalah kisah berkenaan dengan sepasang orang nelayan yang telah bertukar menjadi ikan duyung. Kisah ini agak popular di kalangan penduduk di sana, mereka mempercayai pada suatu hari isteri kepada seorang nelayan sedang sarat mengandung. Dia terlalu mengidamkan beberapa rumpai laut untuk dijadikan hidangan. Selepas makan, dia bertukar menjadi seekor ikan duyung. Suaminya yang berputus hati tentang peristiwa yang berlaku terhadap isterinya itu pun turut memakan rumpai laut yang terdapat dari perairan pulau tersebut, lalu si suami itu pun turut bertukar menjadi ikan duyung. Sehingga sekarang, dikatakan kadang-kala pasangan ikan duyung itu timbul ke permukaan air untuk menjamah dedaun rumpai laut yang terampai di sekitar pantai pulau tersebut.
Itulah sebenarnya kisah Pulau Babi Besar yang sekarang ni hanya dikenali sebagai Pulau Besar sahaja. Tiada lagi babi-babi.
Kenapa? Mungkin ia disebabkan soal sensitiviti atau penerimaan masyarakat sendiri. Tapi, apa kena mengena babi dengan pulau ni?? Mitos atau lagendanya pon babi tiada kaitan langsung dalam hal ni. Haha.

Sunday, 1 January 2012

PEGAR laa, bukan PAGAR

Today I’m going to talk about a rather important issue in Malay language; which is lost in translation of words from Jawi to Rumi.

   
sebenarnye PEGAR syg,,, bkn PAGAR :)

Agak menarik status dia! Tiada pagar makan padi. Tetapi burung pegar. Kesilapan berlaku disebabkan perubahan ejaan rumi daripada jawi.  

nota kaki tangan mulut: ok skunk nie da taw ken? so, jgn guna perkataan PAGAR lg ok?

coffee and pasta from  pendekar berkuda ;)

 
♥ created by nur syazrah ♥